tirsdag den 22. oktober 2013

Vegetarkursus - del 4 af 6

Så er efterårsferien gået, og vi er tilbage på vegetarkursus om tirsdagen igen. Jeg har en masse lækre opskrifter med hjem til jer denne gang. Det var en god dag for kræsne mig, da over halvdelen af retterne var virkelig lækre.

LINSESUPPE MED KOKOSMÆLK

Ingredienser:
Lidt olie
2 tsk karry
1 hakket løg
4 fed hvidløg
1 porre i ringe
2 stængler blegselleri i tynde skiver
150 g grønne linser
1 l grøntsagsbouillon
2 dl kokosmælk
Ca 2 spsk frisk revet ingefær
Salt og peber
Hakket persille

Fremgangsmåde:
Olien varmes i en gryde.
Karryen tilsættes og "brændes af".
Løg, hvidløg og porrer tilsættes og svitses et par minutter.
Linserne skylles godt og tilsættes sammen med bouillon.
Suppen koger under låg i 30 minutter.
Kokosmælken tilsættes og suppen blendes til en cremet konsistens.
Suppen smages til med ingefær, salt og peber.

SMÅ NØDDEBRØD

Ingredienser:
1 dl mælk
½ dl varmt vand
½ dl ymer eller yoghurt
½ pakke gær
1 spsk olie
½ tsk salt
1 dl fintrevet gulerod
15 g hakkede hasselnødder + 10 g til pynt
Ca 325 g hvedemel
1 æg til pensling

Fremgangsmåde:
Mælk, vand og ymer/yoghurt røres sammen, og gæren udrøres i væsken.
Olie, salt, gulerod og hasselnødder røres i.
Hvedemelet æltes i, til dejen ikke længere klæber.
Dejen hæver i ½ time.
Dejen æltes let igennem og formes til ca 10 små brød, som stilles på en bageplade med bagepapir på.
Dejen hæver ½ time mere.
Dejen pensles med æg og drysses med nødder.
Bages ved 225 grader (almindelig ovn) i 12-15 minutter.

GRØNKÅLSSALAT

Ingredienser:
Frisk grønkål
Rosiner
Grofthakkede hasselnødder
Creme fraishe
Salt

Fremgangsmåde:
Kålen skylles, ribbes og hakkes.
Kål, rosiner og nødder blandes og creme fraishe røres i (blot så meget at salaten "hænger sammen).
Smages til med salt.

KARTOFFELMOUSAKA

Ingredienser:
500 g kartofler i tynde skiver
1 aubergine i ca 1 cm tykke skiver
Lidt olie
2 hakkede løg
250 g champignoner i skiver
4 finthakkede tomater
1 tsk kanel
1 tsk revet muskatnød
2 spsk tomatpuré
Salt og peber
3½ dl yoghurt naturel
3 æg
100 g revet ost

Fremgangsmåde:
Kartoflerne koges i letsaltet vand i ca 10 minutter.
Aubergineskiverne steges i lidt olie.
Løgene steges i lidt olie, til de er svagt lysebrune.
Champignon tilsættes og steger lidt med, til vandet er fordampet.
Tomaterne tilsættes og steger med i et par minutter.
Kanel, muskat og tomatpuré tilsættes.
Sovsen koger i ca 5 minutter.
Et ovnfast fad smøres eller klædes med bagepapir.
Fordel halvdelen af kartoflerne i fadet.
Læg halvdelen af auberginerne ovenpå.
Hæld halvdelen af sovsen over.
Gentag samme rækkefølge med den sidste halvdelen af de tre ting.
Yoghurt og æg piskes sammen og blandes med salt og peber.
Hæld blandingen over retten.
Drys revet ost hen over.
Bages i 30-40 minutter ved 200 grader (almindelig ovn).

MANDELFRIKADELLER

Ingredienser:
50 g røde linser
50 g løg
3 fed hvidløg
50 g rød peberfrugt
100 g gulerod
100 g smuttede mandler
50 g havregryn
2 spsk hvedemel rørt ud i lidt vand
2 æg
1 bundt hakket persille
2 spsk soya
Peber
Olie til stegning

Fremgangsmåde:
Linserne skylles godt, koges i 20 minutter og afdryppes.
Løg, hvidløg og peberfrugt hakkes fint.
Gulerod rives fint.
Mandlerne hakkes fint men dog med lidt "bid".
Alle ingredienser røres sammen.
Farsen hviler ½ time.
Farsen steges som frikadeller på en pande.

KNÆKBRØD MED EMMENTALER

Ingredienser:
½ dl hørfrø
½ dl sesamfrø
½ dl solsikkekerner
½ dl havregryn
½ tsk bagepulver
1/4 tsk salt
½ dl olie
1 dl vand
3-3½ dl hvedemel
Græskarkerner
Revet emmentaler

Fremgangsmåde:
De tørre ingredienser undtagen hvedemel og græskarkerner røres sammen med olie og vand.
Hvedemel røres i til en "tilpas" konsistens.
Dejen rulles ud mellem to stykker bagepapir (så flad som muligt).
Dejen ridses ud til knækbrød i den ønskede størrelse.
Drys græskarkerner og emmentaler hen over.
Bages ved 200 grader (almindelig ovn) i 15-20 minutter.

KIDNEY-KIKHOMMUS

Ingredienser:
1 dl kidneybønner og 1 dl kikærter
Ca ½ dl olie
2 tsk fintrevet citronskal
Saften fra ½ citron
2-3 spsk tahin
2-3 fed hvidløg
Evt lidt chili og spidskommen

Fremgangsmåde:
Kidneybønner og kikærter lægges i blød i ca 1 døgn og koges derefter i rent vand i ca 1 time.
Kidneybønner og kikærter pureres sammen med de øvrige ingredienser.
Er hommusen for fast, tilsættes lidt vand.
Smages godt til.

Min personlige dom var, at de små nøddebrød, mandelfrikadellerne, knækbrødet og hommusen var virkelig lækkert. Grønkålssalaten var også rigtig god, og for en gangs skyld kunne jeg rent faktisk lige smagen af rosiner, da det matchede rigtig godt i den salat. Jeg var ikke så vild med suppen og mousakaen, men begge dele kunne dog stadig godt spises.

Note: Jeg er enormt kræsen, og jeg opfordrer derfor til, at folk selv prøver opskrifterne i stedet for kun at lytte til min mening.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar